بزرگنمايي:
پیام مازند - صفحه اقتصاد - مازندران به عنوان خطه سرسبز و رویایی کشور و از نگاه اقشار مردم استانی عاری از آلودگی هوا که بسیاری از هموطنان به ویژه پایتخت نشینان برای فرار از دود و مشکلات تنفسی از تهران به این دیار پناه می آورند؛ اما مسوولان محیط زیست نگاه متفاوت تری به این موضوع دارند و می گویند شمال ایران هم درگیر آلودگی هوا و حتی ریزگرد شده است.
آلودگی هوا در مازندران؛ عجیب اما واقعی بیشتر ایرانیها تصورشان از مازندران، منطقهای سرسبز با کوهها و جنگلهای زیبا است که در همسایگی سواحل دریای خزر بهشت کوچکی شکل گرفته است، اما در کمال تأاسف در کنار این تصورات، باید گفت غیر از زبالهها و فاضلابی که وارد آب و خاک و دریای این منطقه میشود، وضعیت آلودگی هوای مازندران آنقدر جدی و نگران کننده است که به گفته برخی مسئولان چراکه مازندران محصور در میان کوهها است.
هواشناسی مازندران در چند روز آینده
کارشناسان سازمان هواشناسی اعلام میکنند باد غالب در مازندران از سمت شمالغربی به جنوب شرقی است که آلودگیها را به سمت جنگل و کوه میبرد. در کنار نیروگاههایی که با استفاده از سوخت مازوت هوای شهرهای شمالی را آلوده میکنند، در حوزه معادن هم آلایندههای وحشتناکی وجود دارد که باید سختگیریهای قانونی بیشتری انجام گیرد تا زندگی و سلامت مردم به چالش کشیده نشود.
مدتها است انباشت و دپوی زباله در زمین و جنگل از یکسو و آلودگی آسمان به دلیل صنایع آلاینده و نیروگاه و حصار مناطق حفاظت شده از سوی دیگر مازندران را دستخوش مشکلات عدیدهای کرده است.
نفوذ شیرابه و دپوی زباله در دل جنگلهای هیرکانی و لب ساحل مشکل دیرینهای است که مردم استان سبز حاشیه خزر با آن دست و پنجه نرم میکنند. از سوی دیگر وضعیت آلودگی هوا به دلیل مازوت سوزی نیروگاه نکا و بروز و ظهور ریزگردهایی که منشأ آن به آن سوی مرزهای ترکمنستان میرسد، هر روز بیشتر میشود و مازندران هم طی چند سال اخیر روزهای ناسالم زیادی داشته است.
مازندران که طی سالهای اخیر آلودگی هوا را نیز به دلیل فعالیت واحدهای آلاینده تجربه کرده و بدون اینکه آمارهای رسمی این آلودگی اعلام شود با چنین معضلی دست و پنجه نرم میکند، و با پیوستن به جمع استانهای دچار چالش ریزگردها از این حیث نیز آسیب پذیر شده است.
در میان آلاینده های قبلی و همیشگی موجود در هوای مازندران، برخی آلاینده ها دوره ای و مربوط به برخی زمان ها است از آن جمله آلودگی ناشی از آتش زدن کاه و کلش به جا مانده از برداشت شالی از مزارع است.
در این پیوند مدیر کل حفاظت از محیط زیست مازندران گفت: مازندران به خاطر محیط زیست متنوع مورد توجه دوستداران محیط زیست قرار دارد و موضوعات مربوط به آن همواره مورد توجه ونظر قرار دارد.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی افزود: همواره از مازندران به عنوان استانی با هوای پاک نام برده می شد اما در سالهای اخیر در برخی شهرستان ها به صورت لحظه ای با آلودگی هوا مواجه هستیم.
وی ادامه داد: از شاخص های جهانی آلودگی هوا سامانه اندازه گیری برای 2 اصل مهم در چهار نقطه چالوس، ساری، آمل و نکا راه اندازی شده است.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست مازندران اندازه گیری ذرات کمتر از 2.5 و 10 میکرون را از جمله شاخص های آلودگی هوا در استان برشمرد که تجهیزات برای اندازه گیری آنها وجود دارد.
وی گفت: براساس استانداردها اندازه گیری این ذرات در میانکین 24 ساعته مورد نظر است و در صورت بالا بودن این میانگین پس از طرح در کارگروه مربوطه همچون کلانشهرها محدودیت ها لحاظ می شود که خوشبختانه آلودگی هوای مازندران تاکنون به آن حد نرسیده است.
وی علاوه بر آلاینده های صنعتی موجود در مازندران عدم توسعه یافتگی در حمل و نقل عمومی را زمینه ساز افزایش آلودگی هوا برشمرد و اظهار کرد: تا وقتی مردم بیشتر از خودروهای تک سرنشین استفاده می کنند و موجب افزایش بار ترافیک می شوند به وجود آمدن شرایط آلودگی هوا دور از انتظار نیست.
شعار امسال روز هوای پاک و هفته پیش رو نیز به همین عنوان نامگذاری شده است؛ "عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدید پذیر " تعیین شده است.
از سال 1374 با توجه به معضل آلودگی هوا در کشور برای فراهم کردن فرصت آموزش و اطلاع رسانی عمومی برای مشارکت در رفع این معضل روز هوای پاک مشخص شد.
افزایش محسوس دما و کاهش بارش در نخستین ماه از فصل زمستان مازندران ایرنا نوشت، طبق گزارش مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور میانگین دمای هوای دی ماه امسال استان مازندران نسبت به مدت مشابه سال قبل 2.6 درجه افزایش و میزان بارندگی آن 41 درصد کاهش داشته است.
میانگین بارش دی ماه امسال استان مازندران 23.9 میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت 48.4 میلی متر بوده، حدود 51 درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 41.8 میلی متر بوده، حدود 43 درصد کاهش داشته است.
بر اساس گزارش هواشناسی مازندران از مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور اگرچه میانگین بارش باران در پاییز به عنوان نخستین فصل از سال زراعی جاری در مازندران 259 میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت و همچنین سال گذشته که 222 میلی متر بوده، 17 درصد افزایش را نشان می دهد، اما کاهش محسوس بارندگی در نخستین ماه از فصل زمستان نشان دهنده تغییر اقلیم و شرایط آب و هوایی است.
بنابر این گزارش میانگین بارش آذر سال 1403 استان مازندران 52 میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که 68 میلی متر بوده، حدود 23 درصد و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 60 میلی متر بوده، حدود 12 درصد کاهش داشته است.
میانگین بارش آبان امسال استان 104 میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که 80 میلی متر بوده، حدود 29 درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 67 میلی متر بوده، حدود 55 درصد افزایش داشته است.
طبق دادههای آماری، مازندران مهرماه را با 48 درصد افزایش بارندگی نسبت به مدت مشابه بلند مدت و هشت درصد بیشتر درمقایسه با مهر ماه سال گذشته، پشت سر گذاشت.
میانگین بارش درچهار ماهه سال زراعی جاری استان مازندران (از ابتدای مهر تا منتهی به دی 1403) 283.2 میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که270.1 میلیمتر بوده، حدود 5 درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 263.4 میلیمتر بوده، حدود هشت درصد افزایش داشته است.
میانگین بارش 10 ماهه امسال استان مازندران 602 میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که 530 میلی متر بوده، حدود 14 درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 539 میلی متر بوده، حدود 12 درصد افزایش داشته است.
دادههای آماری مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی نشان می دهد که میانگین دمای هوای دی ماه امسال استان مازندران 4.2 درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که 2.4 درجه سلسیوس بوده 1.8 درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 6.8 درجه سلسیوس بوده، 2.6 درجه سلسیوس کاهش داشته است.
میانگین دمای هوای چهار ماهه سال زراعی جاری استان مازندران منتهی به دیماه امسال 8.6 درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلند مدت که 7.7 درجه سلسیوس بوده، 1.1 درجه سلسیوس افزایش داشته است و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 11.1 درجه سلسیوس بوده، 2.3 درجه سلسیوس کاهش نشان می دهد.
میانگین دمای 10 ماهه اول سال 1403 استان مازندران 14.2 درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که12.9 درجه سلسیوس بوده، 1.3 درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که 15.4 درجه سلسیوس بوده، 1.2 درجه سلسیوس کاهش داشته است.
آب و هوای معتدل خزری جلگه های غربی و مرکزی استان تا کوهپایه های شمالی البرز را شامل می شود که در آن به دلیل کمی فاصله کوهستان و دریا رطوبت تجمع یافته و به بارش های قابل ملاحظه و دمای معتدل می انجامد. میانگین بارندگی سالیانه در نوار ساحلی مازندران حدود یکهزار میلی متر است که از غرب به شرق کاهش می یابد.
آب و هوای کوهستانی مازندران از 2 نوع معتدل در دامنه های البرز تا سرد در قلل و ارتفاعات بالاتر از سه هزار متر متغیر است. کاهش میزان بارندگی سالیانه، کاهش متوسط درجه حرارت ماهانه، زمستان های سرد همراه با یخبندان های طولانی و تابستان های کوتاه از ویژگی های مناطق کوهستانی مازندران است.
قرارگیری مازندران در حاشیه دریای خزر سبب شده است تا این استان در طول سال از آب و هوایی همسایگانی چون سرزمین سیبری، دریای مدیترانه و دریای خزر و فلات مرکزی ایران متاثر شود.
مطالعه بیشتر: پیش بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا دوشنبه 1 بهمن ماه 1403 | هواشناسی مازندران و ساری طی 24 آینده